Οι αντλίες θερμότητας είναι ειδικά σχεδιασμένες για να ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο στις πολλαπλές ανάγκες της σύγχρονης κατοικίας και της επαγγελματικής εγκατάστασης. Είτε πρόκειται για νέα οικοδομή, είτε για σπίτι με εγκατεστημένο σύστημα θέρμανσης, είτε για επαγγελματικό χώρο οι αντλίες θερμότητας παρέχουν θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία χρημάτων. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως στο μέλλον, λόγω ακριβώς της υψηλής τους ενεργειακής απόδοσης, αλλά και της ευκολίας στη χρήση και την εγκατάστασή τους, θα εξαλείψουν από την αγορά τους παραδοσιακούς λέβητες σε εφαρμογές θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι οι αντλίες θερμότητας;

Η φυσική ροή της θερμότητας είναι να μεταφέρεται από συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών. Η αντλία θερμότητας καταφέρνει να αναστρέψει αυτή τη φυσική ροή. Έτσι, στην περίπτωση μιας κατοικίας, η αντλία θερμότητας στη διάρκεια για παράδειγμα του καλοκαιριού αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το εσωτερικό της κατοικίας και την αποβάλει στο περιβάλλον. Καθώς ο εσωτερικός χώρος χάνει τη θερμότητά του αρχίζει το περιβάλλον να γίνεται πιο ψυχρό. Αντίθετα, τον χειμώνα αφαιρεί (αντλεί) θερμότητα από το περιβάλλον και τη διοχετεύει στο εσωτερικό της κατοικίας, προκειμένου να αυξήσει τη θερμότητα του εσωτερικού χώρου.

Ουσιαστικά λοιπόν η αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή, σε σχέση με το αποτέλεσμα που παίρνουμε σε ψύξη ή θέρμανση. Για παράδειγμα, αν αντλήσουμε 3kwh ενέργειας από το περιβάλλον συν 1kwh ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρειαστούμε για τη μετατροπή θα έχουμε συνολικά 4kwh ωφέλιμης θερμικής ενέργειας.

Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα;
 1. Τα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπόκεινται σε έντονες μεταβολές τιμών όπως αυτές των στερεών και υγρών καυσίμων. Έτσι, αποφεύγετε τις δυσάρεστες εκπλήξεις που πιθανόν να σας βγάζουν εκτός προγραμματισμού.
 2. Η εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας γίνεται γρήγορα και εύκολα.
  Δεν απαιτείται δεξαμενή αποθήκευσης καυσίμου, καπνοδόχος ή εντοιχισμός επιμέρους τμημάτων και αποφεύγετε πρόσθετες εργασίες στον χώρο σας.
  Επίσης, δεν απαιτείται ειδικός χώρος τοποθέτησης καθώς η εξωτερική μονάδα είναι συμπαγής και μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί εξωτερικά ακόμα και στο μπαλκόνι σας.
 3. Για την εγκατάσταση των αντλιών θερμότητας δεν απαιτούνται γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε αντίθεση δηλαδή με ό,τι ισχύει για την εγκατάσταση του φυσικού αερίου.
 4. Εξοικονόμηση ενέργειας έως και 70%.
 5. Εξοικονόμηση χώρου, λόγω μικρότερου όγκου του συστήματος.
 6. Με ένα σύστημα μπορούν να καλυφθούν μεμονωμένα ή/και ταυτόχρονα: η θέρμανση, η ψύξη και η παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
 7. Συμβατότητα με τα υπάρχοντα συστήματα.
 8. Λόγω υψηλού βαθμού απόδοσης αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο ως προς την ενεργειακή κλάση ενός διαμερίσματος / κτηρίου (Η εγκατάσταση συστήματος Α/Θ αναβαθμίζει κατά ένα βαθμό την ενεργειακή κλάση π.χ. από Β σε Β+).
 9. Ο χρόνος απόσβεσης αυτής της επένδυσης, στην:
  • Περίπτωση αντικατάστασης, υπολογίζεται περίπου σε 3-5 χρόνια.
  • Περίπτωση αρχικής εγκατάστασης, η διαφορά κόστους αγοράς της Α/Θ σε σχέση με την αγορά των μηχανημάτων που θα καλύψουν τη λειτουργία της (λέβητας, σώματα καλοριφέρ, ηλιακός θερμοσίφωνας και κλιματιστικά μηχανήματα) είναι πολύ μικρή και καλύπτεται στα 1-2 χρόνια λειτουργίας της.
Που μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι Α/Θ;
 • Κατοικίες:  Για θέρμανση, ψύξη ή δροσισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.
 • Επαγγελματικούς χώρους: Για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης (π.χ. γραφεία, ξενοδοχεία, βιομηχανικούς χώρους, γυμναστήρια, κομμωτήρια, εστιατόρια κλπ.).
Πόσο εύκολη είναι η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος με Α/Θ;

Είναι πολύ εύκολη, χωρίς ιδιαίτερη αναστάτωση και εργασία που διαρκεί από δύο ημέρες.

Διαφορά κόστους λειτουργίας της Α/Θ σε σχέση με το πετρέλαιο;

Η διαφορά κόστους λειτουργίας σε σχέση με το πετρέλαιο μπορεί να αγγίξει το 70%.

Βαθμός απόδοσης αντλίας θερμότητας;

Ο βαθμός απόδοσης (COP) ενός συστήματος Α/Θ για θέρμανση, ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης μπορεί να φτάσει έως και πέντε βαθμούς, δηλαδή δίνοντας μία μονάδα ενέργειας (1kw) μπορούμε να πάρουμε από την Α/Θ έως και πέντε μονάδες (5kw).

Τρόποι Θέρμανσης – Ψύξης με Αντλίες Θερμότητας

Οι Α/Θ παράγουν ενέργεια η οποία μπορεί να αποδοθεί στον χώρο με τους παρακάτω τρόπους:

 • Με σώματα καλοριφέρ (μόνο θέρμανση).
 • Με Fan Coil.
 • Με ενδοδαπέδιο σύστημα.
 • Με συνδυασμό των ανωτέρω.

Ενδεικτικές Τιμές

Οι τιμές έχουν υπολογισθεί με χρήση μηχανημάτων NIBE (Σουηδίας), τα οποία είναι κορυφαία σε αξιοπιστία, κατασκευή και βαθμό απόδοσης.

Η κοστολόγηση αφορά διαμέρισμα περίπου 100 τ.μ, είναι ενδεικτική και δεν περιλαμβάνει ΦΠΑ.

Αντικατάσταση υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης με Α/Θ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η υπόθεση αυτή αφορά ένα διαμέρισμα 100τ.μ. στο οποίο θα αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα θέρμανσης με Α/Θ και τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ.

ΠΟΣΟ

4.950,00 € 

Ενδεικτική τιμή εγκατάστασης σε πλήρη λειτουργία.

Αντικατάσταση υπάρχοντος συστήματος θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η υπόθεση αυτή αφορά ένα διαμέρισμα 100τ.μ. στο οποίο θα αντικατασταθεί το υπάρχον σύστημα θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ και τα υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ..

ΠΟΣΟ

6.000,00 € 

Ενδεικτική τιμή εγκατάστασης σε πλήρη λειτουργία.

Εγκατάσταση συστήματος για θέρμανση-ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ και Fan Coil.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η υπόθεση αυτή αφορά ένα διαμέρισμα 100τ.μ. στο οποίο θα γίνει πλήρης εγκατάσταση συστήματος για θέρμανση-ψύξη και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ και Fan Coil.

ΠΟΣΟ

8.600,00 € 

Ενδεικτική τιμή εγκατάστασης σε πλήρη λειτουργία.

Εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης – δροσισμού και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ και ενδοδαπέδιο σύστημα.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Η υπόθεση αυτή αφορά ένα διαμέρισμα 100τ.μ. στο οποίο θα γίνει πλήρης εγκατάσταση συστήματος για θέρμανση-δροσισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με Α/Θ και ενδοδαπέδιο σύστημα (OVENTROP Γερμανίας, δεκαετούς εγγύησης).

ΠΟΣΟ

9.600,00 € 

Ενδεικτική τιμή εγκατάστασης σε πλήρη λειτουργία. *Συμπεριλαμβάνεται και η τοποθέτηση του θερμομπετόν από εξειδικευμένο συνεργείο